bojan-pravica-edinstvena-lastnost-zlata-v-primerjavi-z-drugimi-surovinami-nalozbeno-zlato

“Zlato je edina glavna surovina, kateri se vrednost običajno sčasoma dviguje in zdaj res dosega nove višine v primerjavi z drugimi surovinami, ki se večinoma gibajo znotraj določenih razponov,” poudarja Bojan Pravica. “Ampak, kar je res edinstveno pri zlatu, je to, da je zlati ETF dosegel raven, ki je dokaj dobro podprta. Ta podpora, bi lahko, po mojem mnenju, bila razlog za dvig cene zlata.”

Zlato, prepoznavno kot eden najstabilnejših investicijskih instrumentov v svetu, ima svoje posebne značilnosti, ki ga ločujejo od drugih surovin. Bojan Pravica, ugledni strokovnjak za plemenite kovine, poudarja, da je zlato edina glavna surovina, ki ji vrednost običajno skozi zgodovino nenehno raste in konstantno postavlja nove rekordne vrednosti, medtem ko se druge surovine večinoma gibajo znotraj določenih cenovnih razponov.

Razprava o edinstvenih lastnostih zlata se lahko začne z vpogledom v njegovo zgodovino, kot zanesljivega skladišča vrednosti. Od antičnih civilizacij do sodobnega sveta je zlato vedno predstavljalo simbol bogastva in stabilnosti. Ta dolga zgodovina zlata kot valute in investicijskega sredstva kaže na njegovo neprimerljivo vrednost, v primerjavi z drugimi surovinami.

Poleg tega zlato izstopa tudi po svoji omejeni ponudbi in visoki povpraševanju. Kljub temu, da zaloge zlata po svetu še niso popolnoma izropane, je izkopavanje zlata vedno težje in dražje, kar omejuje njegovo ponudbo. Po drugi strani pa se povpraševanje po zlatu še naprej povečuje, zlasti v časih gospodarske negotovosti in inflacije.

Bojan Pravica opozarja tudi na pomembno vlogo, ki jo igrajo borzno-trgovski skladi (ETF-ji) z zlatom. Čeprav smo bili nedavno priča odtokom iz teh skladov, so zdaj dosegli raven, ki je dobro podprta. To kaže na stabilnost in zaupanje v to plemenito kovino, ter nakazuje na morebiten preobrat odtokov v pritoke, kar bi še dodatno pospešilo rast vrednosti zlata.

V intervjuju z gospodom Bojanom Pravico smo se dotaknili tudi te teme:

Novinar: “Preden se poglobimo v specifično gibanje cen, nam povejte, kaj natančno poganja višanje cene zlata in ali menite, da ta trend še vedno ima nekaj moči?”

Bojan Pravica: Da, zagotovo. Mislim, da je še veliko prostora za rast. Ko pogledam zlato, se zdi, da je le vprašanje časa, kdaj bo doseglo 3000 dolarjev. Čeprav to govorim že leta, zdaj končno presega raven 2000 dolarjev na unčo. Ključno je, da se osnova tega trenda začne z neomejenim prijateljstvom med predsednikom Xijem in predsednikom Putinom.

To je premaknilo svetovni red in spodbudilo številne ljudi, da se osredotočijo na varčevanje v zlatu. Tako največji žepi na svetu (npr.: centralne banke), še naprej kupujejo zlato. Vidi se, da nič ne more zaustaviti tega trenda.

Kar je res edinstveno pri zlatu, je njegova sposobnost dolgoročne rasti vrednosti, ki dosega nove višine v primerjavi z drugimi surovinami, ki so omejene z razponi. Pomembno je opaziti, da so bile kljub pomembnim odtokom v zlatih ETF-jih dosežene ravni, ki so zdaj močno podprte.

Menim, da je zdaj čas, da se ti odtoki obrnejo v pritoke, kar bi dodatno pospešilo rast cene zlata.”

bojan-pravica-edinstvena-lastnost-zlata-v-primerjavi-z-drugimi-surovinami-nalozbeno-zlato

Bojan Pravica: Zlato je kot naložbeno sredstvo in skladišče vrednosti premoženja priljubljeno že od antičnih civilizacij

Zlato, zaznamovano z neprekosljivo stabilnostjo in trajnostjo, je že od nekdaj priljubljeno kot naložbeno sredstvo in skladišče vrednosti premoženja. Od antičnih civilizacij do sodobnega sveta, zlato ohranja svojo vrednost in se uveljavlja kot ena najzanesljivejših oblik varnega skladiščenja bogastva.

Zlato ima bogato zgodovino kot zanesljivo sredstvo varčevanja in zaščite premoženja. Civilizacije so ga uporabljale kot valuto, plačilno sredstvo in simbol varnega varčevanja že tisočletja. Ta dolga zgodovina zlata kot naložbene oblike kaže na njegovo neprecenljivo vrednost in univerzalno sprejetje med vlagatelji po vsem svetu.

V tem kontekstu je treba razumeti, da je zlato kot naložbeno sredstvo in skladišče vrednosti vse bolj privlačno v času globalnih gospodarskih sprememb. Kljub nihanju na finančnih trgih in nestabilnosti v svetovnem gospodarstvu se zlato kaže kot zanesljiva priložnost za diverzifikacijo naložbenega portfelja in zaščito pred inflacijo, ter finančnimi tveganji.

Sposobnost ohranjanja vrednosti v času gospodarskih pretresov in inflacije je tisto, zaradi česar je zlato popularna naložba v varno finančno prihodnost

Eden od razlogov za priljubljenost zlata je njegova sposobnost ohranjanja vrednosti v času gospodarskih pretresov in inflacije. Medtem ko se vrednosti drugih naložb lahko zelo spreminjajo zaradi nihanj na finančnih trgih, zlato ohranja svojo stabilnost in zanesljivost. To ga postavlja v položaj enega najbolj zaželenih sredstev za diverzifikacijo naložbenega portfelja in zaščito pred finančnimi tveganji.

Bojan Pravica, strokovnjak za plemenite kovine, poudarja tudi edinstveno lastnost zlata kot sredstva, ki se mu običajno dviguje vrednost, v primerjavi z drugimi surovinami. Torej v kontrastu z večino drugih surovin, ki se običajno gibljejo znotraj določenih cenovnih razponov. Zlato redno dosega nove višine in postavlja nove rekorde, kar kaže na njegovo trdnost in stabilnost ter potrjuje njegovo edinstveno vrednost kot naložbeno sredstvo.

Poleg tega je treba opozoriti tudi na vlogo, ki jo igrajo borzno-trgovski skladi (ETF-ji) z zlatom pri priljubljenosti zlata med vlagatelji. Ti skladi omogočajo vlagateljem enostaven dostop do zlata brez potrebe po fizičnem lastništvu kovine. Kljub nedavnim odtokom iz zlatih ETF-jev pa je povpraševanje po zlatu ostalo trdno, kar kaže na dolgoročno zaupanje v to plemenito kovino.

Pravica tudi opozarja na pomembnost raznolikega naložbenega portfelja, ki vključuje zlato. To omogoča vlagateljem zmanjšanje tveganj in povečanje donosov v primeru nihanj na finančnih trgih. Zlato s svojo stabilnostjo v času gospodarskih sprememb lahko igra ključno vlogo pri ohranjanju trajnosti in rasti premoženja.

Bojan Pravica na tem mestu bralcem polaga na srce:

bojan-pravica-edinstvena-lastnost-zlata-v-primerjavi-z-drugimi-surovinami-nalozbeno-zlato

Edinstvena lastnost zlata je njegova sposobnost, da ohranja vrednost in raste skozi čas, kar ga ločuje od drugih surovin. S svojo zgodovino, omejeno ponudbo in visokim povpraševanjem zlato ostaja ključno sredstvo za investiranje in skladiščenje vrednosti, ki ima potencial za nadaljnjo rast v prihodnosti. Z njegovo stabilnostjo, zanesljivostjo in sposobnostjo rasti vrednosti se zlato uveljavlja kot ključna komponenta uravnoteženega in uspešnega naložbenega portfelja.

Zlato ostaja prepoznano kot eno najstabilnejših investicijskih instrumentov v svetu, zlasti v času gospodarske negotovosti in inflacije. Njegove edinstvene lastnosti, kot so omejena ponudba, visoko povpraševanje in zgodovinsko uveljavljanje kot varno skladišče vrednosti, ga postavljajo kot ključno sredstvo za diverzifikacijo naložbenega portfelja in zaščito pred finančnimi tveganji.

V zaključku Bojan Pravica vsem vlagateljem priporoča, da razmislite o vključitvi zlata v svoj naložbeni portfelj, saj lahko s svojo stabilnostjo in sposobnostjo rasti vrednosti igra ključno vlogo pri ohranjanju trajnosti in rasti vašega premoženja. Zlato je po njegovem mnenju namreč ključna komponenta uravnoteženega in uspešnega naložbenega portfelja, ki lahko zagotovi dolgoročno varnost in donosnost. Ali je že del vašega naložbenega portfelja?