V svetu nenehnih finančnih sprememb in negotovosti se vlagatelji obračajo k izkušenim strokovnjakom, ki lahko nudijo vpogled v kompleksnosti trgov in prinašajo svetlobo v oblačno pokrajino gospodarskih izzivov. Bojan Pravica, uspešen podjetnik na različnih področjih finančnih storitev. Vodi eno najbolj uspešnih podjetij za vlaganje v plemenite kovine že več kot 35 let – Elementum. Elementum je postal sinonim za varno in transparentno kupovanje naložbenega zlata in srebra.

Gospod Pravica deluje kot pobudnik in ustanovitelj finančnih družb z ekskluzivnimi produkti na področjih nepremičnin, zavarovalništva, vrednostnih papirjev, investicijskih skladov, fondov polic ter s posebnimi ponudbami produktov plemenitih kovin.

V tem intervjuju razkriva svoje globoko vpogledne poglede na sodobne finančne izzive, osvetljuje pasti tradicionalnih naložb ter deli svoje bogate izkušnje o tem, kako in kam investirati denar za maksimalne donose.

Novinar: Kaj menite o plemenitih kovinah v Sloveniji? Ali je boljše investirati v srebro ali zlato?

Bojan Pravica:
Ni pomembno le, kaj mislim o vlaganju v plemenite kovine v Sloveniji. Pogledati moramo bolj obširno, na svetovni ravni, saj tuji analitiki prav tako imajo nekaj znanja o tem. Pri količinskem razmerju med zlatom in srebrom je ključno vedeti, koliko zlata je bilo izkopanega in koliko ga je še vedno na voljo za skladiščenje. Razmerje med srebrom in zlatom je povsem drugačno kot pri zlatu. Srebro je težje skladiščiti v velikih količinah, saj se pogosto uporablja v industriji. Obstaja približno 1300 patentov, ki uporabljajo srebro, in ta številka narašča. Srebro se lahko uporablja v različnih panogah, vključno s prometom in zdravstvom.

Srebro ima izjemne lastnosti, kot so odlična električna in toplotna prevodnost ter odsev svetlobe. Zaradi teh lastnosti je nepogrešljiva kovina v več kot 1300 patentih. Torej, v sami industriji. V nasprotju z zlatom, ki se večinoma uporablja v nakitu, srebro najde široko uporabo. Zaradi evropskih predpisov je srebro postalo nadomestilo za svinec pri lotanju, kar še povečuje njegovo porabo. Srebro je prisotno v različnih izdelkih, med drugim se uporablja tudi kot prevleka na posebnih steklih in še kje drugje. Letna proizvodnja srebra je bila leta 1900 kar 337.000 ton, medtem ko je bilo leta 2010 na voljo le še 9000 ton, kar pomeni zmanjšanje zalog za 97,5 %. To ni posledica le politike »just in time«, ki zmanjšuje zaloge, temveč predvsem zaradi omejenih naravnih virov srebra.

Leta 1980 je bila cena unče zlata 50 dolarjev. Po zdaj veljavni metodi izračuna inflacije bi takratna cena pomenila, da bi morala biti unča zlata danes vredna 137 dolarjev. Če upoštevamo metodo izračuna inflacije pred letom 1980, bi to pomenilo inflacijo v višini 400 dolarjev, kar predstavlja 23-kratnik. Razlika med letom 1980 in letom 2000 je pomembna, saj smo v osemdesetih letih imeli 4 milijarde prebivalcev, danes pa 7 milijard.

V osemdesetih letih smo imeli 50-odstotno plansko gospodarstvo, medtem ko je danes številka že skoraj pri ničli, razen če upoštevamo Kubo in Severno Korejo. Takrat je bila polovica svetovnega trga regulirana, zdaj pa imamo 100-odstotno svobodni trg.

Število potencialnih kupcev se je povečalo iz ene milijarde na pet milijard. Količina denarja se je povečala za 20-krat. V osemdesetih letih je bilo za srebro tudi manj patentov. Danes jih je 1300. Kljub temu so zaloge srebra zdaj manjše kot kdajkoli prej. To je pomembno, saj verjamemo, da bo srebro v prihodnosti doživelo večjo rast kot zlato. Glede na statistike, ki so bile narejene leta 2003, je bilo srebra takrat le še za 12 let, nato pa bi se lahko zaloge izčrpale. Ali bo to držalo, bo pokazala prihodnost

bojan-pravica-elementum-plemenite-kovine
Novinar: Če prav razumem, se je v preteklosti naložba v zlato izkazala za boljšo, kot tista v srebro?

Bojan Pravica: Rad bi vas opozoril na primerjavo, če gledate in se sprašujete, kam se je splačalo investirati. Včasih se lahko zgodi, da imate oboje, pa opazite, da zlato bolj raste kot srebro. To je povsem normalno, saj je podobno kot primerjava med skladi ali delnicami. Na olimpijadi prvi danes ni nujno, da bo naslednjič spet prvi.

Čeprav je srebro lahko občasno pod rastjo cene zlata, ko eksplodira, doseže ekstremno rast. Smatram, da se bo zgodovina ponovila zaradi prej navedenih razlogov. Ne glede na to, ali srebro raste manj kot zlato ali več, menimo, da se v fizični obliki dolgoročna naložba v srebro izplača. Pozitivno dejstvo pri srebru je majhna ponudba, ki je veliko manjša kot pri zlatu. Povečanje raznolikosti rabe, novejši patenti in pozitivne ocene mednarodnih analitikov so tudi dejavniki, ki jih lahko pričakujemo od optimalnih naložb. Cenovno je srebro verjetno bolj dostopno za veliko večino ljudi, kot bo zlato kadarkoli.

Novinar: Kaj je cenovno bolj dostopno? Verjetno srebro?

Bojan Pravica: Kot omenjeno malo nazaj, za večino ljudi verjetno srebro. Če želimo investirati v plemenite kovine, mora biti sam postopek investiranja seveda cenovno dostopen, enako kot je cenovno dostopno investirati v surovine. Investiramo lahko na primer preko sklada, če nimamo na voljo velikega zneska denarja za sestavo lastnega delniškega portfelja. Ugodna nabavna cena je odvisna od količine, pri čemer je pomembno tudi varno skladiščenje, seveda. Poleg tega naložba v plemenite kovine omogoča likvidno zaščito pred inflacijo, dobičke brez davka in možnost izplačila tudi v fizični obliki, kar je zelo pomembno za tiste, ki si želijo zagotoviti vrednost v primeru, da denar izgubi vrednost.

Pri srebru je priporočena, ugodna količina za nakup 15-kilska palice, saj je cena najbolj ugodna v primerjavi z manjšimi količinami. Pri tem velja opozoriti, da je preko takšne variante možen nakup brez DDV-ja, z Elementum Internacional (preko portala). Varovano hranjenje v EFSU-UNG velja za najbolj varno naložbo v Evropi, prav tako je premoženje zavarovano pri eni največjih zavarovalnic.

Hramba v varni državi, zaščita pred inflacijo in kapitalski dobički brez davka so zagotovljeni po zakonu. Investiranje v plemenite kovine, ali gre za zlato ali srebro, omogoča oprostitev davka tudi ob izplačilu dobičkov. Čeprav se lahko v prihodnosti sicer kaj spremeni, trenutno velja ta ureditev.

bojan-pravicasrebrne-palice-srebrni-kovanci-nalozba-investicija-

Poleg tega je možnost izplačila tudi v fizični obliki. Omeniti velja projekt najdaljšega in najdražjega tunela na svetu, ki meri 50 kilometrov in povezuje Italijo z Evropo preko predela švicarskih Alp, imenovanega Saint Gotthard. To območje služi tudi kot skladišče, kjer stranka lahko varno shrani svoje srebrne palice. Brez carin in DDV-ja, 100% varno. Vsako vstopanje in izplačilo se potrdi s strani neodvisnega mednarodnega revizorja.

V preteklosti ni prevladovalo monetarno zlato, temveč srebro. Mnogi niso ozaveščeni, da so Kitajci že v 11. stoletju uvedli prvi papirnati denar, pri čemer je bila podlaga za vrednost papirnega denarja srebro in zlato.

Pri samih naložbah je seveda priporočljivo posvetovanje s kompetentnim premoženjskim svetovalcem. Strinjate se, da so koristne in zanimive informacije vedno dobrodošle, še posebej, če so pravočasne. Situacija ni enaka za vsakogar. Oglejte si svojo situacijo, analizirajte stvari na lastnem primeru in izdelajte ponudbo. Primerjajte ponudbe med seboj, da boste lažje videli, ali je to prava odločitev za vas, ali pač ne.

kako-kupiti-zlato-vlaganje-v-zlato-nalozbeno-zlato-nalozbeni-zlato-bojan-pravica

V podjetju Elementum redno spremljamo svetovne gospodarske in politične spremembe, ki lahko vplivajo na cene plemenitih kovin. Stranke obveščamo o pomembnih dejavnikih, saj je ozaveščenost ključna za pravilno odločanje pri investiranju. Pomembno je poudariti, da gre za več kot le investiranje v fizične plemenite kovine.

Investiranje lahko vključuje tudi delnice, sklade in kombinacije. Informacije so obsežne, zato vam v branje, za lažje nadaljne razumevanje trga, ponujamo vsaj eno knjigo, in sicer “Zarota srebra” avtorja Reinhard Deutsch-a.
Kot vsi vemo, v znanju je moč in tega vam nihče ne more ukrasti.

Na tej točki bi se poslovil s citatom Marka Twaina: “Kdor ne bere knjig, ni nič na boljšem kot tisti, ki jih ne zna brati!”.

Bojan Pravica, izkušen podjetnik na področju finančnih storitev, nam je v tem intervjuju ponudil globok vpogled v investiranje v plemenite kovine, s poudarkom na zlatu in srebru. Srebro, s svojo raznoliko industrijsko uporabo in omejenimi zalogami, se zdi kot privlačna možnost za prihodnje donose.

Gospod Pravica je izpostavil, da se zgodovina investicij v plemenite kovine razvija in da so lahko obdobja, ko zlato prekaša srebro ali obratno. Kljub morebitnim nihanjem pa je prepričan, da je fizično investiranje v plemenite kovine, bodisi v zlato ali srebro, dolgoročno smiselno. Raznolikost uporabe srebra in pozitivne ocene analitikov kažejo na potencialno rast tega plemenitega kovina v prihodnosti.

Pri investiranju v plemenite kovine, ne glede na izbiro med zlatom in srebrom, je ključno strokovno svetovanje.

Gospod Pravica poudarja   

V podjetju Elementum se zavzemajo za ozaveščanje strank o ključnih dejavnikih, ki vplivajo na cene plemenitih kovin, saj je informiranost temeljnega pomena pri sprejemanju pravilnih odločitev v svetu investicij.

Sklenil je z mislijo, da investiranje v plemenite kovine presega zgolj nakup fizičnih palic. To vključuje tudi alternativne oblike, kot so delnice, skladi in njihove kombinacije. Priporočil je tudi knjigo “Zarota srebra” avtorja Reinharda Deutscha kot dodaten vir informacij za vse, ki želijo razumeti kompleksnosti naložb v plemenite kovine. Veselo branje želim!