Bojan Pravica že več kot 35 let deluje na različnih področjih finančnih storitev. Njegova impresivna kariera vključuje skrb za izobraževanje novih zaposlenih in poučevanje na seminarjih po vsem svetu. Kot pobudnik in ustanovitelj finančnih družb z ekskluzivnimi produkti na področjih nepremičnin, zavarovalništva, vrednostnih papirjev, investicijskih skladov, fondov polic ter s posebnimi ponudbami produktov plemenitih kovin, je postavil povsem nove standarde v panogi.

Njegova vodilna vloga ni le omejena na upravljanje finančnih sredstev, temveč vključuje tudi razvoj in implementacijo inovativnih finančnih strategij. Bojan Pravica je tako oblikoval vrsto ekskluzivnih produktov, ki odražajo njegovo izjemno poznavanje trga, ter predvidevanje prihodnjih finančnih trendov.

V intervjuju bomo raziskali, kako je gospod Bojan Pravica osebno, s svojim izjemnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami, oblikoval sodobno finančno pokrajino, ter kako lahko njegovi nasveti koristijo bodočim vlagateljem.

Novinar: Pozdravljeni gospod Pravica! Nam torej lahko, glede na vaše dolgoletne izkušnje in znanje, razložite kam in kako investirati?

Bojan Pravica: Menim, da je ključnega pomena izbrati pravo košarico naložb, pri čemer so tudi surovine izjemno pomembne. S tem se strinja tudi študija univerze Yale, ki trdi, da je pametno vlagati do približno 20 odstotkov premoženja v surovine in različne oblike naložb. Če pogledamo zgodovinske cikle, opazimo več bikovskih ciklov v zadnjih 250 letih. Natančneje, kar sedem, če štejemo tudi trenutnega. Trenutno smo namreč na začetku sedmega in največjega cikla do sedaj. Po mnenju analitikov naj bi trajal še 15 do 20 let, saj doživljamo zadnjo privatizacijo surovin na svetu, kar je ključno za razumevanje finančnega trga.

Ideja, da se bomo spet vrnili k planskemu gospodarstvu, je izjemno nenavadna. Pomembno je vedeti, da še niso vse države privatizirale svojih nahajališč, kar predstavlja priložnost za tiste, ki to razumejo in želijo izkoristiti. Zato predlagam, da se osredotočimo na odkrivanje prave vrednosti. Plemenite kovine. Možnost imate vlagati v plemenite kovine v fizični obliki, preko podjetja Elementum.

Investiranje v individualni portfelj vrednostnih delnic preko borznih hiš, ki jih lahko kupite, vključuje svetovanje s strani brokerjev. Poleg tega vam lahko premoženjski svetovalci preko vzajemnih skladov pokažejo, kako lahko sami kupujete, ali posredno vlagate v vzajemne sklade preko fond polic. Tudi to je smiselno, saj omogoča, da del svojega premoženja investirate tudi na ta način. Vlaganje v surovine je seveda povezano z riziki, kar je splošno znano, vendar prinaša tudi priložnosti, saj se vsi vlagatelji zavedamo (ali pa bi se vsaj morali), da  se rizikom nikoli ne moremo popolnoma izogniti.

Za najboljšo strategijo investiranja se je izkazala trisektroska strategija, stara približno 1600 let. Strategija sledi enemu ključnemu načelu, ki pravi, da naj ne investiramo vsega v eno samo naložbo. Priporoča diverzifikacijo.

Že stari Judje so svetovali, da vložimo nekaj v nepremičnine, nekaj v zlato, nekaj v srebro in tako naprej. Danes menim, da je pravi čas za diverzifikacijo tudi v plemenite kovine, torej fizične plemenite kovine, saj se banke soočajo s težavami zaradi zaračunavanja negativnih obrestnih mer.

Na banki, če imate garantirane obresti, praktično predvidevate, da bo inflacija nižja kot obresti. Če je inflacija višja od obresti, se zavedate, da ste v skupnem seštevku v izgubi. Primerno investiranje v surovine je koristno za izgradnjo premoženja, optimizacijo naložb, ter za zaščito premoženja. Menim, da je poudarek na zaščiti izjemno pomemben, še posebej ob upoštevanju, da centralne banke po svetu, čeprav nimajo več zlatega standarda, še vedno uporabljajo zlato kot kritje svojih monetarnih rezerv. Pravijo, da to zagotavlja stabilnost našega sistema. Vsak pa ve, da papir je papir, zlato pa je zlato.

Novinar: Ali torej lahko pričakujemo začetek večje inflacije v naslednjih letih?

Bojan Pravica: Največja prednost razpršitve portfelja v surovine se pokaže v obdobjih, ko je poraba surovin največja. Čeprav trenutno doživljamo recesijo, tako v Ameriki kot v Sloveniji, oziroma v Evropi, pa se moramo zavedati enega dejstva: Azija še naprej raste, države se nenehno razvijajo, in svetovno gospodarstvo v celoti ostaja pozitivno. Vse to pa ne bi bilo mogoče brez surovin. Visoke inflacije še ni, to pa ne pomeni, da je ne bo. V obdobju naslednjih 3-eh let pričakujemo začetek večje inflacije, ki se bo rapidno okrepila ob začetku recesije. Torej, iz povedanega lahko trdimo, da smo na samem začetku recesije.

Skozi zgodovino smo doživeli več takih ciklusov. Opaziti je, da se beg v plemenite kovine povečuje, predvsem v Nemčiji, Švici in Avstriji. V Sloveniji smo veseli, da lahko delimo informacije, ki vam omogočajo prepoznati, da gre za zelo premišljeno investicijo. Pomembno pa je poudariti, da plemenite kovine izvirajo iz zemlje. Iz tega razloga se danes velike družbe, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, soočajo s težavo stalnega padanja zalog. To ne velja le za nafto. Čeprav za nafto vemo, da je na voljo še za približno 40 let, se zaloga zlata ocenjuje na le še 16 let, srebro pa na 13 let. Plemenitih kovin je torej še dosti manj, kot nafte. To dejstvo je pomembno upoštevati, saj naredi zadevo izjemno zanimivo.

kako-kupiti-zlato-vlaganje-v-zlato-nalozbeno-zlato-nalozbeni-zlato-bojan-pravica

Z vlaganjem v plemenite kovine preko Elementuma imate priložnost spoznati različna podjetja, ki še niso v proizvodnji, ampak so tik pred začetkom. Po moji oceni ni vse povezano le z riziki, temveč tudi s priložnostmi. Varnost je pri plemenitih kovinah ena najpomembnejših perspektiv, zlasti ko opazujemo neskladje med ponudbo in povpraševanjem. V zadnjih letih povpraševanje praktično ne zadostuje ponudbi, zlasti pri zlatu in srebru. Vsi vemo, da tu ni konkurence. To pomeni, da ne more nekdo trditi, da je boljši, ker če imaš 18-karatno zlato, imaš 18-karatno zlato. To je splošno znano, zato konkurence na področju plemenitih kovin ni.

Ni enako kot rivalstvo med Mercedes-om in BMW-jem o tem, kateri je naredil boljši avto. Pri surovinah tega rizika ni. Svetovna cena je za njih povsod enaka. Se pravi, cena je enaka neodvisno od držav, kjer se uporabljajo. To je pri investicijah v surovine eno, meni osebno, bolj zanimivih dejstev.

David Morgan, široko priznan analitik v industriji plemenitih kovin, kateri svetuje hedge skladom, rudarskim podjetjem, hrambam in trgovcem z dragocenimi kovinami pravi: “Zlato bo zaščitilo vaše premoženje, srebro vas bo naredilo bogate.”.

Preteklost bi si marsikdo želel spremeniti, vendar to ni mogoče. Glede prihodnosti je težko določiti, ali je odločitev, ki jo sprejemamo danes prava, ali ne. Kot priporočilo, sem zagovarjal investiranje v slovensko gospodarstvo od leta 1992 naprej. Kot dobro veste, je bilo takrat vse podcenjeno v primerjavi z današnjim stanjem, zato verjamem, da ima ta sektor enak potencial kot Slovenija leta 1992.

Nujno priporočam, da se na področju investiranja izobražujete, poslušate in zbirate informacije. Informirajte se preko odličnih knjig na to temo, ki jih ponuja podjetje Elementum, saj smo jih prinesli na slovenski trg prav s tem namenom. Znanja vam ne more vzeti nihče. Pa tudi tega ne, kar boste iz njega ustvarili.

Tako, pa smo pri koncu s še enim dragocenim vpogledom v svet investicij. 

Poudaril je, da je trenutno vlaganje v surovine še toliko bolj zanimivo, saj doživljamo začetek sedmega in največjega cikla privatizacije surovin na svetu. Gospod Pravica je opozoril tudi na pomembnost razumevanja neskladij med ponudbo in povpraševanjem, ter na dejstvo, da se povpraševanje po plemenitih kovinah na svetovni ravni neprestano povečuje.

Njegovo priporočilo za vse investitorje je, da se izobražujejo, zbirajo informacije in spremljajo dogajanja na finančnih trgih. Znanje in informacije so ključni dejavniki, ki vam lahko pomagajo pri pravilnih odločitvah pri investiranju, obenem pa je izpostavil pomembnost sledenja globalnim trendom in razumevanja, da nobena denarna enota ni večna. Svetuje, da investitorji ohranijo odprt um, raziskujejo nove priložnosti ter sledijo preverjenim strategijam vlaganja. Pa srečno!