bojan-pravica-plemenite-kovine-zlato-srebro-elementum-investiranje

Bojan Pravica, slovenec, ki je v Nemčiji našel svoj dom že leta 1973, izstopa kot izjemno uspešen podjetnik in pomemben finančni svetovalec. S skoraj 40-letnimi izkušnjami v svetu financ deluje kot samostojni
podjetnik, prepoznaven po svojem izjemnem pečatu v svetu financ in zavzemanju za izobraževanje na
področju finančnih storitev.

Gospod Pravica, kot pobudnik in ustanovitelj različnih finančnih družb, je postavil nove standarde v industriji. Njegova podjetja ponujajo ekskluzivne produkte, ki segajo od nepremičnin, zavarovalništva, vrednostnih papirjev, investicijskih skladov, fond polic do posebnih ponudb izdelkov plemenitih kovin.
Njegova strokovnost in zavezanost izobraževanju sta ga pripeljali do vloge mentorja in predavatelja na seminarjih po vsem svetu.

Elementum, družinsko podjetje, ki ga je zgradil s svojim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami, se uveljavlja kot uspešno in spoštovano tako doma kot v tujini. Pravica s svojim vodstvom postavlja visoke standarde na področju finančnih storitev, obenem pa spodbuja izobraževanje in ozaveščenost na tem kompleksnem področju.
Shana FlogieLepo pozdravljeni. Danes je z menoj v studiu gospod Bojan Pravica, uspešen slovenski podjetnik na področju financ in investiranja.
Gospod Pravica, kljub temu, da ste, kot sem napovedala, rojeni v Sloveniji, že več kot polovico življenja živite in delujete v tujini. Ukvarjate se s temo, ki večino ljudi, ko gre za dinamiko in denarne investicije, prestraši in se je najraje kar izognejo. Vi pa ste jo vzeli za svojo. Postala je vaše področje dela, v katerem ste, to je pač potrebno izpostaviti, kar zavidljivo uspešen.

V iskanju boljše prihodnosti ste odšli v Nemčijo. A mene za začetek zanima, kakšno je bilo vaše odraščanje in kaj vas je motiviralo, da ste danes uspešen poslovnež? Kot podjetnik delujete tako v Sloveniji kot tudi v Evropi, ste družinski človek, uspešen oče in menedžer ter predavatelj. Kaj je tisto, kar vas je gnalo k takšnim odločitvam, vrednotam?

Bojan Pravica: Kot otrok sem bil edinec samohranilke, ki je žal postala invalidska upokojenka in ni mogla delati, zato je imela majhne prihodke. Pogosto je bila tudi v bolnici več mesecev v kosu, zaradi česar sem moral preživljati čas v internatu, saj sem bil takrat še otrok. Bival sem v internatu v Tržiču in nato v internatu v Škofji Loki, vse do polovice sedmega razreda. Kasneje sem se vrnil domov, ko se je mama vrnila iz bolnišnice, vendar smo živeli precej revno. Primanjkovalo je skoraj vsega. V svojem otroštvu sem resnično doživel revščino, v pravem pomenu te besede. Poleg tega sem kot otrok gojil željo, da bom, ko odrastem, za svoje otroke poskrbel veliko bolje, kot je moja mama lahko poskrbela zame. Tega žal enostavno ni (z)mogla.

Motivacija je bila torej ključna. Kot sem že omenili, sem kot majhen otrok imel željo, da bom nekoč za svoje otroke dobro poskrbel, in danes lahko rečem, da mi je to uspelo. Po drugi strani pa me je gnala tudi želja, da sem kot samorastnik preživel in naredil nekaj iz sebe. Notranji glas mi je vedno govoril, da sem sposoben narediti veliko več. Kot veste, vsak otrok fantazira in ima sanje, a na žalost starejši ljudje pogosto pozabimo nanje. Te otroške sanje so bile praktično tisto, kar me je gnalo, da sem si upal narediti več, kot bi si morda upal, kot odrasel človek. Verjel sem v to, da se je mogoče naučiti vsega, kar potrebuješ, da uspeš.

Shana Flogie: Kaj je torej pripeljalo do odločitve, da ste odšli v Nemčijo, če praktično niste poznali jezika in ste prej živeli v Sloveniji?

Bojan Pravica: V šoli sem se učil angleščine, vendar pa nisem imel nobenega predznanja nemščine. Leta 1973 sem s prijatelji preko borze dela odšel v tujino, v Nemčijo, kjer sem ostal od takrat. Kot tujec, ki ni znal nemškega jezika, sem se počutil kot drugorazredni državljan. To me je prisililo, da sem se naučil nemščine. Danes, desetletja kasneje, ko suvereno predavam v nemščini, vidim, kako koristno je bilo, da sem se tega jezika naučil.

Shana Flogie: Po selitvi ste zelo hitro šli tudi na svoje, kajne? Se pravi, ste postali samostojni podjetnik. Tako da ta preskok, kot ste rekli, da ste res živeli v revščini in vam je bila največja želja, nekaj narediti iz sebe, doseči nekaj več … Lahko sklepamo, da je bila ta zagnanost glavni razlog za ta preskok?

bojan-pravica-elementum-plemenite-kovine

Bojan Pravica: Ko sem začel delati v Mercedesu kot navaden delavec v montaži, sem zelo hitro napredoval, ne samo v nemščini, ampak tudi na svojem delovnem mestu. Spoznali so moje kvalitete in me precej hitro premestili na oddelek kontrole. Kljub temu, da je Mercedes eno izmed najboljših podjetij v Nemčiji, z izredno nadpovprečnimi plačami, sem bil prepričan, da so plače, kljub dobri višini, omejene. Imel sem občutek, da sem sposoben v življenju poskusiti narediti še nekaj več in da ni potrebno, da sem omejen s plačo. Želel sem se preizkusiti kot samostojni podjetnik.

Zato sem seveda sprejel izziv in kot popoldanski samostojni podjetnik v Nemčiji začel že leta 1979. Potem, ko sem prišel v Nemčijo, sem po treh letih delovanja kot popoldanski samostojni podjetnik zapustil Mercedes. Kljub mnogim nasvetom, naj ne zapustim dobro plačanega in varnega delovnega mesta, ter šolskega izobraževanja, in da naj se ne lotim tveganega podjetništva, sem bil prepričan, da če nisem sposoben zaslužiti enako ali več kot v Mercedesu, kot samostojni podjetnik, lahko še vedno nadaljujem s svojo prejšnjo kariero. Se pravi, se po neuspešnem poskusu vrnem na točko A. Takšen je bil plan B. A ga, kot sem predvideval, na srečo nisem potreboval.

Shana Flogie: Kako pomembna se, vam osebno, zdi izkušnja tega, da svojo karierno pot začneš nekje na dnu? Ko prideš v neko podjetje, da je dobro, da se z vsemi deli delovanja podjetja nekako spoznaš, se pravi, da začneš nekje na začetku, kot receptor oziroma tista deklica za vse, ko te pošiljajo in pridobiš bom rekla v vseh sektorjih neke vredne izkušnje. Nato lahko postaneš nek vodja podjetja in tima. Se vam zdi to pomembno?

Bojan Pravica: Absolutno, saj vsak, ki je na svojem delovnem mestu nekje začel in potem napredoval, z leti ugotavlja, da postaja vedno boljši in pomembnejši. Z leti se naučiš največ, in ne vidim nobene logične utemeljitve, zakaj naj bi kot podjetnik šel po popolnoma isti poti. Se lahko ravno tako razvijaš kot podjetnik, kot se razvijaš, kot zaposleni v podjetju.

Shana Flogie: Kakšen pa je bil potem naslednji korak? Tista prelomna točka, ko ste sami sebi rekli: “Okej, zdaj pa začnem res čisto na svoje?” Kakšno je bilo prvo leto, ko ste šli res čisto na svoje? Je bilo uspešno, pozitivno, izguba, … Se še spomnite? Kakšne so bile izkušnje?

Bojan Pravica: Ko sem postal 100% samostojni podjetnik, sem dejansko naredil manj kot prej. To je bilo posledica tega, ker sem bil zdaj svoj lastni šef in sem si rekel, da bom delal po svoje. Vendar sem se hitro zavedel svojih napak in začel pridno načrtovati svoje poslovne aktivnosti v naslednjem letu. Postavil sem si večje cilje. Ukvarjal sem se s športom in zaradi tega mi ni bilo tuje, da brez truda, se niti čevelj ne obuje.

Shana Flogie: Povedala sva, da ste začeli praktično iz nič. Kot otrok, ki je izkusil revščino. In danes ste zelo uspešen podjetnik. Torej, v Nemčiji se je zgodil preboj vašega samostojnega podjetništva. Prvo leto ni bilo najbolj uspešno. Kako pa se je nato razvijala vaša poslovna pot? Kje ste začeli s tistimi prvimi, večjimi projekti?

Bojan Pravica: Dejansko sem se na začetku ukvarjal z nepremičninami, in moram reči, da sem bil kot nepremičninski posrednik zelo uspešen. Ko se je Nemčija osamosvojila, leta 1989, sem se prekvalificiral na trg vrednostnih papirjev, vzajemne sklade in zavarovalništvo. Torej, nisem bil samo svetovalec za nepremičnine, temveč tudi za vrednostne papirje, vzajemne sklade in zavarovanja.

Leta 1991 sem začel v Sloveniji delati z vzajemnimi skladi in družbo KADI, ki je zdaj v lasti Generalija, ter je praktično naredila zelo velik premik na področju vzajemnih skladov v Sloveniji, po pokojnem gospodu Matjažu Gantarju. Verjetno se nekateri še spomnite, da je Galileo Sklad pustil pomemben pečat v Sloveniji.

Skupaj z različnimi svetovalci, ki smo jih šolali tako v Sloveniji kot tudi v tujini, v Nemčiji, sem zelo uspešno tržil vrednostne papirje, vzajemne sklade, zavarovanja in nepremičnine vse do leta 2006.

Shana Flogie: Zelo zanimivo. Vidimo, da ste se ukvarjali s številnimi področji, od nepremičnin do vrednostnih papirjev in vzajemnih skladov. Zdaj, po vseh teh letih izkušenj, kako gledate na trenutno stanje na področju financ in investiranja, tako v Sloveniji kot tudi širše v Evropi?

Bojan Pravica: Mislim, da je trenutno stanje zelo dinamično in polno priložnosti. Kljub izzivom, s katerimi se soočamo na globalni ravni, obstajajo tudi nove možnosti za rast in dobrobit. Pomembno je, da ljudje ostanejo informirani, izobraženi in prilagodljivi, da lahko izkoristijo priložnosti, ki se pojavijo na trgu. Investiranje in finančno svetovanje sta vedno kompleksna področja, vendar z ustrezno izobrazbo in strokovnim svetovanjem lahko ljudje dosežejo svoje cilje.

Shana Flogie: Kot uspešen podjetnik in mentor ste verjetno srečali številne ljudi, ki so si želeli slediti vašim stopinjam, ali pa so iskali vaše nasvete. Kaj bi svetovali mladim posameznikom, ki razmišljajo o vstopu v podjetniški svet ali o finančnem svetovanju?

bojan-pravica-elementum-plemenite-kovine-shana-flogie-investiranje-zlato-srebro

Bojan Pravica: Mladim bi svetoval, naj sledijo svojim strastem in interesom. Pomembno je, da delajo tisto, kar jih resnično navdušuje, saj bodo le tako lahko vztrajali in dosegli uspeh. Poleg tega je nenehno učenje ključno. Finančni svet se hitro spreminja, in tisti, ki ostanejo informirani in se nenehno izobražujejo, imajo večje možnosti za uspeh.

Prav tako bi poudaril pomen vztrajnosti in neustrašnosti. Podjetniška pot ni vedno enostavna, vendar se trud in vztrajnost običajno obrestujeta. Tudi iz neuspehov se lahko veliko naučimo, zato je pomembno, da jih sprejmemo kot del učnega procesa.

Shana Flogie: Hvala, gospod Pravica, za vaš čas in dragocene nasvete. Vaša zgodba je navdihujoča in ponuja veliko vpogleda v svet podjetništva in financ. Želimo vam še naprej veliko uspeha v vaših prizadevanjih.

Bojan Pravica: Hvala vam, Shana. Veseli me, da sem lahko delil svojo zgodbo, in upam, da bo navdihnila druge, da sledijo svojim sanjam in dosegajo svoje cilje. Srečno vsem!

Z intervjujem z Bojanom Pravico smo dobili vpogled v izjemno pot uspešnega slovenskega podjetnika, ki je z vztrajnostjo, strastjo in predanim delom zgradil svoj poslovni imperij. Njegova zgodba odraža moč volje in sposobnost premagovanja težav, ki so mu bile postavljene na poti odraščanja v revščini do vodilnega položaja v svetu financ in investiranja. Bojan Pravica s svojimi izkušnjami in strokovnostjo ne le dosega izjemne poslovne rezultate, ampak tudi deli svoje znanje kot mentor in predavatelj, spodbujajoč izobraževanje na področju finančnih storitev. Njegova zgodba je lahko navdih in vzpodbuda za vse, ki si prizadevajo doseči svoje cilje v poslovnem svetu.