bojan-pravica-investiranje-v-plemenite-kovine-kako-se-odlociti-za-pravo-nalozbo-3

V svetu naložb so plemenite kovine, kot so zlato, srebro, platina in paladij, že dolgo časa priljubljena izbira. Njihova vrednost pogosto raste v obdobjih gospodarske negotovosti, kar jih naredi za privlačno izbiro za vlagatelje, ki iščejo varnost in stabilnost. Toda kako se odločiti za pravo naložbo v plemenite kovine? Da bi to izvedeli, smo se pogovarjali z Bojanom Pravico, priznanim finančnim svetovalcem, ki je svoje življenje posvetil svetovanju o pametnem vlaganju in varčevanju.

Zlato, znano kot eden najstabilnejših investicijskih instrumentov, se ponaša s posebnimi značilnostmi, ki ga ločujejo od drugih surovin. Bojan Pravica, priznani strokovnjak za plemenite kovine, poudarja, da je zlato edina glavna surovina, katere vrednost skozi zgodovino nenehno raste in dosega nove rekordne vrednosti, medtem ko se druge surovine večinoma gibljejo znotraj določenih cenovnih razponov.

Zakaj je vlaganje v plemenite kovine pomembno?

Bojan Pravica poudarja, da plemenite kovine služijo kot varno zatočišče za vaše prihranke, v času gospodarskih kriz. “V zgodovini smo večkrat videli, da vrednost zlata in drugih plemenitih kovin raste, ko trgi padajo. To je zato, ker vlagatelji iščejo varne naložbe, ki obdržijo svojo vrednost,” pravi Pravica.

Poleg varnosti plemenite kovine ponujajo tudi diverzifikacijo portfelja. “Če imate že naložbe v delnicah, obveznicah, kriptovalutah ali nepremičninah, lahko plemenite kovine dodajo ravnovesje in zmanjšajo tveganje vašega naložbenega portfelja,” dodaja Pravica.

Novinar: “Gospod Pravica, katere trende opažate v svetu vlaganja v plemenite kovine?“

Bojan Pravica: Trenutno smo priča velikim gospodarskim izzivom, kot so inflacija, nestabilnost na finančnih trgih in geopolitične napetosti. V takšnih časih ljudje iščejo varne naložbe, ki lahko ohranijo svojo vrednost. Plemenite kovine, še posebej zlato, so že stoletja dokazano varno zatočišče za prihranke, v času krize.

Novinar: “Kako vidite prihodnost vlaganja v plemenite kovine?”

Bojan Pravica: Najpogosteje priporočam zlato in srebro, ker sta najbolj likvidni plemeniti kovini, priznani po vsem svetu. Platina in paladij sta prav tako dobra izbira, vendar sta bolj volatilni in ju je težje prodati. Za dolgoročne naložbe je zlato še vedno kralj.

bojan-pravica-investiranje-v-plemenite-kovine-kako-se-odlociti-za-pravo-nalozbo-1

Bojan Pravica: Pomembno je, da razumete trg, preden začnete vlagati!

Za začetnike, ki se odločajo za vstop na trg plemenitih kovin, Pravica svetuje, da začnejo z izobraževanjem. “Pomembno je, da razumete trg, preden začnete vlagati. Obstajajo različne možnosti, kot so nakup fizičnega zlata, srebrnih palic ali kovancev, ali pa vlaganje v sklade, ki sledijo ceni plemenitih kovin,” pojasnjuje.

Pravica poudarja, da je ključnega pomena izbira prave strategije. "Nekateri vlagatelji se odločijo za nakup fizičnega zlata, ker želijo imeti nekaj oprijemljivega v rokah. Drugi se odločajo za ETF-e ali t.i. rudarske sklade, ker želijo izkoristiti rast cen brez fizičnega shranjevanja kovin," pravi.

Novinar: “Kako naj vlagatelji odločijo, ali naj vlagajo v fizične kovine ali v finančne instrumente, kot so ETF-i?”

Bojan Pravica: Odvisno je od vaših ciljev in tolerance do tveganja. Fizične kovine so odlične za tiste, ki želijo imeti nekaj oprijemljivega in se zaščititi pred sistemskimi tveganji. ETF-i in rudarski skladi pa ponujajo večjo likvidnost in omogočajo lažje trgovanje. Pomembno je, da razumete tveganja in prednosti obeh pristopov ter jih prilagodite svoji naložbeni strategiji.

Pri vlaganju v plemenite kovine vlagatelji pogosto delajo napake, ki jih drago stanejo ...

Vlagatelji pri vlaganju v plemenite kovine pogosto delajo napake, kot je površna (ali sploh neobstoječa) raziskava in razumevanja trga, kar vodi do napačnih odločitev in spregledanih ključnih signalov. Vse prevečkrat pride tudi do podcenjevanja stroškov hrambe naložnbenega zlata in neupoštevanje likvidnosti, saj fizične plemenite kovine zahtevajo varno shranjevanje. Poleg tega vlagatelji pogosto podcenjujejo volatilnost cen, ki lahko povzroči kratkoročne izgube.

“Sledenje množici in vlaganje na podlagi trenutnega tržnega razpoloženja namesto premišljenih odločitev lahko vodi do slabih rezultatov,” opozarja Bojan Pravica.

Pomembno je tudi, da se vlagatelji posvetujejo s finančnimi svetovalci, ki jim lahko pomagajo razumeti kompleksnosti trga in oblikovati ustrezno naložbeno strategijo.

Novinar: “Katere so največje napake, ki jih vlagatelji delajo pri vlaganju v plemenite kovine?”

Bojan Pravica: Ena največjih napak je, da vlagatelji vlagajo brez raziskave in razumevanja trga. Prav tako mnogi vlagatelji podcenjujejo stroške shranjevanja in zavarovanja fizičnih kovin. Priporočam, da se posvetujete s finančnim svetovalcem in ustvarite dolgoročen načrt. Vlaganje v zlato je namreč tek na dolge proge.

Investiranje v plemenite kovine je lahko odlična priložnost za diverzifikacijo in zaščito vašega premoženja. Vendar pa je pomembno, da se izobražujete, razumete trg in sestavite dolgoročno strategijo. Kot pravi Bojan Pravica: “Plemenite kovine niso le naložba, temveč tudi varnostna mreža v negotovih časih.”

Plemenite kovine bodo vedno imele svoje mesto v svetu naložb. S pravim pristopom in strategijo lahko te dragocene kovine prispevajo k varni in stabilni prihodnosti vaših financ. So že del vašega naložbenega portfelja?